Jäsenkirje 12/2010

SISÄLTÖ
– Puheenjohtajan terveiset: Munchenissä on helppo olla Vihreä
– Vihreän toimialajohtajan vuosi 2010
– Touko Tukiryhmäläinen: Mitä minä voin tehdä tukiryhmässä?
– Vihreä valtuustoryhmä valtuustoinfossa 9.12
– Vapautuvia luottamushenkilöpaikkoja
– Lähde mukaan vaalilautakuntaan!

Puheenjohtajan terveiset: Munchenissä on helppo olla Vihreä

Olen oleskellut tämän syksyn Münchenissä tarkoituksenani keskittyä aiempaa enemmän perheeseen ja olemiseen, eli hienommin ilmaistuna olen harjoittanut downshiftausta. Samalla olen päässyt ihailemaan saksalaista vihreyttä ja ollut välillä itse vihreänä kateudesta sen äärellä.

Kierrätys on täällä eri tasolla kuin Suomessa. Pelkästään keittiössä jätteet voi jakaa kuuteen eri osastoon, joille kaikille löytyy keräyspaikka asunnon omasta jätekatoksesta. Autolla täällä ei kannata liikkua ollenkaan, sillä kaupunkia ei ole suunniteltu autoja varten. Sen sijaan pyöräteitä pitkin pääsee lähes kaikkialle ja joukkoliikenne kulkee kuin unelma. Bussit, raitiovaunut ja junat ovat aina siistejä, ja niitä kulkee tiheään. Yksi lähimmistä kaupoistamme on isohko Bio-Supermarket, jossa kaikki on luomua. Myös poikani koulussa kaikki ruoka on luomua, sillä Baijerin osavaltio tukee rahallisesti niitä kouluja, jotka tarjoavat vain luomuruokaa. Tavallisista pienistä lähikaupoistakin saa yleensä kaiken luomun, mitä tarvitsee – esimerkiksi luomulihaa jos jonkinlaisessa muodossa. Kiinnostavaa on myös se, että Munchen käyttää avointa lähdekoodia, Linuxin tyyppistä järjestelmää kaikissa kaupungin tietokoneissa.

Asumme lähellä keskustaa, vieressä kulkee iso moottoritie. Sitä ei kuitenkaan edes huomaa, sillä tien päälle on rakennettu iso kilometrin mittainen ja noin sadan metrin levyinen ”kansi”, joka on koko matkaltaan upeaa puistoa. Hieno tapa kääntää moottoritie alueen positiiviseksi vihreäksi voimavaraksi ja yhdistää tien aiemmin erottamat asuinalueet toimivaksi kokonaisuudeksi (Espoon kaupunginsuunnittelu-lautakunta kävikin sitä ihailemassa ja Kehä I:lle suunnitellaan nyt jotain vastaavaa Tapiola/Otaniemi-alueelle. Kannen päälle tulisi tosin kovan rahan asuntoja eikä puistoa).

Täällä näkee sen, että Vihreiden pitkähkö valtakausi on tuottanut hedelmää, joka näkyy hienolla tavalla ihan jokapäiväisessä elämässä. Voimme päästä tähän pisteeseen toivottavasti pian Suomessakin, ja Vantaalla. Toiveita nostaa erityisesti se, että Baijerin alueella ihmiset ovat mielenlaadultaan tunnetusti konservatiivisia ja silti muutoksia on saatu aikaan näinkin paljon. Tämä esimerkki motivoi toimimaan!

Vihreätä elämäntapaa ja arvoja on mukava edistää hyvässä seurassa niin kuin meillä Vantaalla. Niinpä vaikka välillä tuntuukin, että elämässä ei aika tahdo riittää kaikkeen, vihreä toiminta lopulta aina antaa kuitenkin enemmän kuin ottaa. Kiitos teille siitä, että pääsen viettämään pari seuraavaa vuotta vielä Vantaan Vihreiden puheenjohtajana.

Rauhallista joulun aikaa kaikille ja erityisen paljon onnea meille vihreille ensi kevään koitoksiin!

Riikka Åstrand

Virallisesti vihreän viranhaltijan eli Vapaksen toimialajohtajan vuoden 2010 kohokohtia

Vuosi 2010 on kohta paketissa. En käy listaamaan perussettiä strategisista painopisteistä, tuloskortin nostoista, talousarvioprosessista, sitovista tavoitteista tai Vantaa sopimuksesta, johto-toimikunnasta, Heva-selvityksestä, säästötavoitteista, palvelustrategioista, tilaselvityksistä, enkä myöskään henkilöstömäärän kasvusta tai verotulokehityksestä, enkä todellakaan listaa yhden yhtä sanaa yhdestäkään ohjelmasta. Ei huvita nyt virkajargonia.

Heitän kehään muutaman kohokohdan, jolloin olen tuntenut ylpeyttä Vantaasta, vihreistä tai Vapas toimialasta – tai kaikista niistä yhtä aikaa.

Keväällä Vantaa monikulttuurisuusasiain neuvottelukunta järjesti seminaarin teemasta ”Median vastuu etnisten konfliktien ennaltaehkäisijänä”. Pekka Haaviston loistava luento, median edustajan peruminen viime tipassa sekä lähes lapasesta lähtenyt perussuomalaisen populistin tilitys avoimessa tilaisuudessa ovat ne syyt miksi en tule koskaan unohtamaan tuota iltaa. Ilta oli rohkea ja avara ja hyvin aikaansa edellä. Onneksi sain kokea sen.

Toinenkin muisto on toisesta seminaarista, jossa Helena Ranta oli alustamassa tasa-arvotyöstä. Kuullessaan Vantaalla tehdyistä suvaus-avauksista, Ranta lupasi käyttää Vantaata esimerkkinä hyvin edistetystä tasa-arvotyöstä menneessään puhumaan OECD-maiden tasa-arvoseminaariin Pariisiin ensi vuoden alussa. Vantaa voi hykerrellä ylpeydestä. Hienoa.

Kolmas nosto on Nuorten vaikuttajapäivä, jonka oli organisoinut nuorisovaltuusto yhteistyössä toimialojen kanssa. Päivä todisti, että nuorissa on tulevaisuus – ja itse asiassa myös nykyhetki. Nuoret olivat edustavia, rakentavia ja positiivisia. Heistä hehkui vaikuttamisenvoimaa. Itse ymmärsin, että voisin oppia heiltä jotain ja pistää pulloon pienen pisaran vaikuttamisen vahvuutta nautittavaksi silloin kun itsestä tuntuu, että turhaa yrittää hakata päätä seinään samojen asioiden kanssa vuodesta toiseen… Mahtavia nuoria – upea päivä!

Viimeiseksi nostoksi riemuitsen yhdestä lauseesta ensi vuoden talousarviokirjassa. Siellä lukee: ”Sosiaali- ja terveysministeriö on laatinut romanipoliittisen ohjelman (ROMPO), jota toteutetaan myös Vantaalla.” Tämä on avaus. Ehkä vuoden tai kahden päästä aiheesta on kirjattuna jo yksi kappale ja viiden vuoden päästä kappaleen toimenpiteisiin on budjetoitu muutama euro. Tai viimeistään sitten joskus kun Vantaalle avataan Suomen romanikulttuurikeskus – se Suomen ensimmäinen ja ainoa. Sanokaa mitä sanotte – saahan (tai pitäähän) sitä unelmoida. Näin teen.

Heidi Nygren, Vapas taj.

Mitä minä voin tehdä tukiryhmässä?

Kampanjaa voi tehdä monilla eri tavoilla ja tukiryhmäläisen vahvuuksia käyttäen. Itse en osaa puhua politiikkaa, mutta ruokaa olen laittanut nuoresta asti. Olenkin päättänyt järjestää suosikkiehdokkaani kotibileet luonani.

Kutsun paikalle työkavereita, naapureita ja sukulaisia. Minä huolehdin herkuista ja ehdokas saa loistaa mahtavilla mielipiteillään. Mielestäni on tärkeää, että ihmiset kohtaavat ehdokkaan kasvokkain. Moni tuttavani kohtaa ensimmäistä kertaa kasvotusten poliittisen aktiivin. Hyvän ruoan ja keskustelun ääressä tämä sujuu miellyttävästi, niin äänestäjän, ehdokkaan kuin tukiryhmäläisen kannalta.


Valtuustoryhmä valtuustoinfossa 9.12

Torstain valtuustoinfossa esiteltiin kaupungintalon remonttia, viereisen parkkitalon kaavaa ja Tikkurilan aseman alustavia suunnitelmia.

Virastotalon viereiseen pysäköintitaloon tulee 430 parkkipaikkaa, joista 105 varataan kaupungintalon käyttöön. Parkkitalon ja virastotaloon väliin tulee yhdyskäytävä, jonka kautta pääse kulkemaa kuivin jaloin. ValtuustoInfon jälkeisessä valtuustoryhmän kokouksessa keskustelimme, että osa näistä paikoista pitää varata pyörien käyttöön.

Vihreä valtuustoryhmä esitti hyviä kysymyksiä Tikkurilan aseman suunnitelmista. Allekirjoittaneen, Sirpa Kauppisen ja Sirpa Pajusen kysymykset koskivat aseman turvallisuutta, liikenneturvallisuutta, sekä liikenne- ja pysäköintijärjestelyjä. Tällä hetkellä aseman liikennejärjestelyt ovat kaoottiset. Aseman seudulla pitää saada selkeät kulkuväylät niin autoille, pyörille kuin jalankulkijoille, eikä pidä unohtaa myöskään linja-autoja.

Haastetta suunnittelussa riittää, sillä aseman seudulle on suunnitteilla alustavasti 1000 pyöräpaikkaa ja 500 autopaikkaa. Olisiko asemalle aika saada kunnon pyöräparkki Hollannin malliin? Infossa saatiin kuulla, että aseman suunnitelmat ovat vasta alkuvaiheessa, joten valtuustoryhmällä on nyt hyvä paikka vaikuttaa.

Jaana Huhta esitti kyselytunnilla ajankohtaisen kysymyksen mediakohua osakseen saaneesta kustannusyhtiö Koivuniemestä ja tiedusteli, onko kaupunki tehnyt hankintoja kyseiseltä firmalta. Yhtiön työntekijöiden tilanne on hyvä osoitus siitä, että hankinnoissa pitää ottaa huomioon myös eettiset näkökulmat, on sitten kyse kotimaisesta tai ulkomaisesta yrityksestä.

Mikko Mäkelä, Vihreän valtuustoryhmän 1.varapuheenjohtaja

Vapautuvia luottamushenkilöpaikkoja

Luottamushenkilöpaikkoja on vapautumassa alkuvuodesta. Lähetä hakemus ja cv toiminnanjohtajalle (tuomas.rinne(a)vantaanvihreat.fi) sähköpostitse viimeistään 6.1.2011. Lisätietoja hausta voit kysellä toiminnanjohtajalle ja luottamushenkilöpaikoista kyseisen lauta- tai johtokunnan jäseniltä. Oheisessa listassa on myös linkit, joista löytyy lisätietoja.

Jäsenen valinnassa otetaan huomioon aikaisempi kokemus tehtävään liittyvältä alalta ja aiempi kokemus luottamustehtävistä. Vantaan Vihreiden hallitus käsittelee hakemukset ja lopullisen valinnan tekee valtuustoryhmä.

Vapautuvat paikat (klikkaa lisätietoja):

Vapaa-ajan ja asukaspalveluiden lautakunta, varsinainen jäsen.

Kuntatekniikan ja joukkoliikenteen jaosto, varsinainen jäsen.

Käräjäoikeuden lautamies.

Lähde mukaan vaalilautakuntaan!

Vaalipäivänä 17.4 voit ansaita rahaa sekä itsellesi että Vantaan Vihreille osallistumalla vaalilautakunnan työskentelyyn. Katso tarkemmat tiedot lautakunnista oheisen lomakkeen saatetekstistä ja ilmoittaudu mukaan. Paikkoja on niin paljon, että vaalilautakuntapaikkoja kannattaa mainostaa myös naapureille, kavereille ja sukulaisille. Lomake löytyy täältä.