Vantaan kaupunginvaltuusto käsitteli kaupungin uusinta ympäristövastuuraporttia kokouksessaan 16.9.2024. Samassa kokouksessa käsiteltiin vihreän valtuutetun Eva Tawasolin aloitetta toimenpiteistä luontokadon pysäyttämiseksi. Sekä ympäristövastuuraportti että kaupungin vastaus Tawasolin aloitteeseen osoittavat, että Vantaalla on valtuustokauden aikana vahvistettu näkökulmaa ja toimia ympäristön hyväksi.

– Me Vihreät olemme koko valtuustokauden ajan peräänkuuluttaneet luontopositiivisuutta sekä ympäristön hyvinvointia parantavia ja ylläpitäviä toimia. On hienoa huomata, että työmme on tuottanut tulosta ja ympäristötyö vahvistuu, toteaa valtuustoryhmän puheenjohtaja Maija Rautavaara.

Kuluvalla kaudella Vihreät ovat saaneet läpi monia ympäristön kannalta tärkeitä asioita Vantaan päätöksenteossa. Muun muassa kaupunkistrategiaan ja vuosien 2022-2024 talousuunnitelmiin tehdyt kirjaukset sitouttavat Vantaata vaalimaan luonnon monimuotoisuutta alueellaan. Tänä vuonna kaupunki linjasikin kunnianhimoisen tavoitteen, jonka mukaan vuoteen 2030 mennessä sen toimien tulee kokonaisuutena parantaa luonnon tilaa Vantaalla.

– Tärkein kansallisaarteemme on suomalainen luonto, mutta sen köyhtyminen uhkaa taloutta, terveyttä, huoltovarmuutta ja yhteiskunnan vakautta. Luonnon suojelu ei ole vain välttämätöntä – se on isänmaallinen teko! On upeaa, että Vantaalla ei tyydytä pysäyttämään luontokatoa, vaan mennään vielä pidemmälle: parannamme luonnon tilaa ja tavoittelemme luontopositiivisuutta, iloitsee aloitteen tekijä, valtuutettu Eva Tawasoli.

Vantaan kaupunkiympäristölautakunta esittää ensi vuoden talousarvioon määräaikaisen koordinaattorin palkkaamista luontopositiivisuustyön käynnistämiseksi.

– Vantaa on nyt sitoutunut suunnitelmissaan luonnon monimuotoisuuden vaalimiseen, mutta teot ratkaisevat. On kriittistä, että erityisesti tulevalla valtuustokaudella luonnon ennallistamistoimiin ohjataan riittävät resurssit, jotta nyt asetettuihin tavoitteisiin päästään. Se työ ei tapahdu itsestään, muistuttaa kaupunkiympäristön lautakunnan jäsen, varavaltuutettu Tuomas Mutanen.

Lisätiedot:

Maija Rautavaara, valtuustoryhmän puheenjohtaja. maija.rautavaara@vantaanvihreat.fi
Eva Tawasoli, valtuutettu, eva.tawasoli@vantaanvihreat.fi
Tuomas Mutanen, kaupunkiympäristön lautakunnan jäsen, varavaltuutettu, tuomas.mutanen@vantaanvihreat.fi