Vantaan Vihreät haluaa, että Vantaa selvittää kotien, oppilaiden ja opettajien näkemyksiä digimateriaalien käytöstä.

Valtuusto käsitteli edellisessä kokouksessaan valtuutettu Vaula Norrenan vuoden 2023 puolella jättämää aloitetta, että Vantaan kouluissa selvitettäisiin digimateriaalien ja itseohjautuvien menetelmien toimivuutta. Kaupunki suhtautui aloitteeseen penseästi ja totesi elokuussa 2024 kirjatussa vastauksessaan selvittämisen kyselyn avulla olevan muun muassa liian kallista ja liian kuormittavaa perheille ja henkilöstölle. Vastauksessa myös tuotiin esille digitaalisuuden positiivisia puolia ja todettiin, että digitaalisuuden lisääntyminen ei ole yhteydessä oppimistuloksiin.

Vihreä valtuustoryhmä ei näihin vastauksen perusteluihin tyydy. Tutkimusten mukaan digitaalisuuden vaikutuksista on ristiriitaista näyttöä oppimistulosten kannalta. Ristiriitaista näyttöä on myös digitaalisten ympäristöjen vaikutuksesta motivoitumisen ja ryhmään kuulumisen kokemusten suhteen. Negatiivisena suhde on ilmennyt erityisesti tukea tarvitsevien oppilaiden kohdalla.

– Erityinen huoli meillä on niistä oppilaista, joiden oppimisen polku on haastava. Oppimistulokset ovat Vantaalla heikentyneet verrokkikuntiakin enemmän ja oppimisen erot kasvaneet. Siksi meidän on suhtauduttava vakavasti tutkimustuloksiin, joiden mukaan digitaalisuuden lisääntyminen vaikuttaa kielteisesti juuri näiden oppilaiden kohdalla, toteaa valtuustoryhmän puheenjohtaja, erityisopettaja Maija Rautavaara.

– Digitaalisuus näyttää olevan hyvä renki, mutta huono isäntä. Lienee tarpeen lisätä perinteisten, painettujen oppimateriaalien käyttöä kouluissa, toteaa aloitteen tekijä, valtuutettu Vaula Norrena.

Vihreä valtuustoryhmä ei ollut huoltensa kanssa yksin, vaan salissa käydyn pitkän keskustelun jälkeen peräti 30 valtuutettua puolsi aloitevastauksen palauttamista valmisteluun. 33 äänellä kaupungin vastaus kuitenkin hyväksyttiin. Asiaan palataan kaupungin talousarvioneuvottelujen yhteydessä.

Samoihin aikoihin aloitteen käsittelyn kanssa uutisoitiin Riihimäen päätöksestä ottaa digiloikka taaksepäin. Päätöksen taustalla vaikutti Riihimäellä tehty vastaavanlainen selvitys, mitä Norrena aloitteessaan esitti tehtäväksi Vantaalla.

Lisätietoja:
Maija Rautavaara, maija.rautavaara@vantaanvihreat.fi
Vaula Norrena, vaula.norrena@vantaanvihreat.fi