Vantaan kaupunginvaltuustossa oli 19.8.2024 käsittelyssä luottamushenkilöpalkkioiden korotus vastaamaan kustannustason nousua. Palkkioita nostettiin kautta linjan 20 %. Samalla lautakuntien puheenjohtajien palkkioita yhtenäistettiin.

Vihreä valtuustoryhmä esitti, että palkkiosääntö palautettaisiin uudelleen valmisteluun niin, että korotus kohdistuisi pääasiassa lautakuntapalkkioihin, jotka sekä nykyisin että uudella valtuustokaudella ovat todella merkittävästi valtuuston kokouspalkkioita pienempiä. Uusi esitetty valtuuston kokouspalkkio on 290 euroa. Lautakuntien kokouspalkkio on nyt 150 euroa ja esityksessä siihen on 30 euron korotus. Nykyisellään verojen jälkeen lautakunnan jäsenelle kokousta käteen jäävä osuus on noin 70 euroa.

Koska lautakuntatyön vastuullisuus ja tehtävän kunnolla hoitamiseen menevä aika ei ole vähäisempää kuin valtuustotyön, olisi tämän aika näkyä myös palkkioissa. Laadukkaasti hoidettu lautakuntatyö pitää sisällään asioihin huolellisesti perehtymisen, yhteydenpidon kuntalaisiin sekä usein vierailuja käsiteltävissä kohteissa ja keskustelun etukäteen viranhaltijoiden kanssa. Varsinaisen kokouksen lisäksi esityslistoihin perehtymiseen kuluu tunteja, listojen ollessa liitteineen satoja sivuja.

– Lautakunnan käsittelemien asioiden lukumäärä on suurempi kuin valtuustossa ja koen tehtävän monella tavalla jopa valtuustoa vaativampana, toteaa Vihreän valtuustoryhmän varapuheenjohtaja Mikko Viilo.

– Lautakuntien päätökset ovat lähellä kuntalaisten arkea. Lautakuntatyössä onkin tärkeää pitää aktiivisesti yhteyttä kuntalaisiin, valaisee kaupunginhallituksen jäsen Eve Rämö.

– Vantaan päätöksenteossa on lautakuntien itsenäinen päätösvalta lisääntynyt vuosien kuluessa. Palkkiojärjestelmä ei ole pysynyt muutoksen mukana, muistuttaa kaupunginhallituksen jäsen Hanna Valtanen.

Lisätietoja:
Mikko Viilo, mikko.viilo@vantaanvihreat.fi
Eve Rämö, eve.ramo@vantaanvihreat.fi
Hanna Valtanen, hanna.valtanen@vantaanvihreat.fi