Alkoholin hinnanalennus ei kylmiltään kuulosta kuningasidealta, koska viina aiheuttaa niin paljon haittoja. Asiaa kannattaa kuitenkin miettiä vähän tarkemmin. Ravintolassa nautitun alkoholin ALVin laskemisella 14 prosenttiin olisi monia myönteisiä seurauksia.
Ravintoloissa juodun alkoholin määrä on laskenut jokseenkin
tasaisesti vuodesta 2007 alkaen. Samaan aikaan kokonaiskulutus on pysynyt
suunnilleen ennallaan, joskin Viron-tuontia on vaikea arvioida luotettavasti.
Joka tapauksessa tilastojen perusteella näyttää selvältä, että kotona nautitun
alkoholin määrä on nousussa.
Ravintola-alkoholin ALV pitääkin laskea samalle tasolle
ruuan ALVin kanssa, jotta runsaasti työllistävän ravintola-alan vaikeudet eivät
pahenisi. Alennus todennäköisesti parantaisi ravintoloiden kannattavuutta.
Kaikkein paras paikka alkoholin nauttimiseen on nimittäin
ravintola. Toisin kuin kotioloissa, ravintolassa anniskelu on vastuullista:
järjestystä valvotaan, alaikäisille tai umpihumalaisille ei tarjoilla ja sosiaalinen
kontrolli toimii ainakin jollain lailla. Lisäksi hinnat ovat ravintolassa joka
tapauksessa korkeat, mikä osaltaan rajoittaa ylenmääräistä kännäämistä.
Asialla on myös toinen puoli: ravintolat ovat hyviä
työllistäjiä. Jos ravintola-alkoholin kulutus nousee, ravintolat menestyvät
paremmin ja todennäköisesti myös ruuanmyynti lisääntyy. Näin ravintolat voivat
palkata lisää työntekijöitä, mikä puolestaan lisää verotuloja.
Viinaa juodaan Suomessa joka tapauksessa – sen kitkemistä
kokeiltiin varsin huonolla menestyksellä kieltolain aikoihin.
Viime vuosikymmenien alkoholipolitiikka on perustunut
korkeaan verotukseen ja saatavuuteen rajoittamiseen.
Tämä suomalainen alkoholipolitiikka ei kuitenkaan ole ollut
mikään menestystarina – ehkä 2010-luvulla kannattaisi miettiä uudenlaisia
konsteja.